Museidagar i Umeå

 

Museidagar hade som vanligt ett fullspäckat program med föreläsningar och besök på medlemsmuseer. Årets värdmuseum var Kvinnohistoriskt museum. Museichefen Maria Perstedt hälsade välkomna och invigningstalet hölls av Staffan Forssell, generaldirektör på Kulturrådet. Årets Arbetslivsmuseum 2019, The Glass Factorys museichef Maja Heuer presenterade deras verksamhet. Därefter var det prisutdelning till Årets Arbetsmyra 2019, Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik.

Vi befann oss mitt i utställningslokalen i en inspirerande miljö.
På fredag eftermiddag rullade vi iväg på första utflykten till Robertsfors Bruksmuseum med bruksjärnväg samt Vännäs Motormuseum. Med på bussarna var guider från Västerbottens museum. Senare på kvällen var det dags för årsmöte följt av en presentation av Norrbyskärs Museum, då det visade sig att det inte finns möjlighet att besöka dem på plats vid den årstiden på året.

Kvinnohistoriskt museum är beläget i huset Väven. I samma hus finns även restaurangen där vi åt lunch som Umeå kommun bjöd på och senare på kvällen middag. Tidigt lördag morgon for vi iväg på ännu en utflykt till Olofsfors Bruksmuseum innan Museidagar avslutades för detta år. Vi vill rikta ett stort tack till alla museer för fantastisk värdskap. Se bildspel ovan från dagarna.