Tips och råd – öppet & nå ut i coronatid

Bild: DC-3:an Daisy. Foto: Torsten Nilsson

Sommarsäsongen närmar sig och mycket talar för att många även i år, kommer att tillbringa semestern inom Sveriges gränser. Alltså stora möjligheter för arbetslivsmuseer att få många besökare! Jätteroligt!  Vi har här samlat tips och råd för att ni ska kunna öppna upp ert arbetslivsmuseum på ett tryggt och säkert sätt. Längre ned finns tips på sätt att nå ut digitalt. Förbered lokaler med skyltar, handsprit etc. Så här gör Arbetets museum, länk.

Axplock av åtgärder bland museer
Handsprit utställt runt om i museet
Handskar till personalen
Utrop i högtalare
Begränsat antalet platser i kafé/restaurang
Stängt kafé/restaurang
Begränsat antalet besökare inne i museet
Endast öppet i utomhusmiljön
Skyltar runt om i museet; väggar, bord och golv
Plexiglas vid servicediskar
Kölappsystem för kontrollerat insläpp i lokaler
Promenadslinga åt ett håll

Sveriges Hembygdsförbund och Sveriges museer
Besök gärna Sveriges Hembygdsförbunds och Sveriges museer hemsidor. De har samlat mycket och bra information som ni kan ha stor användning för i ert förberedelsearbete.
Länk Sveriges Hembygdsförbunds hemsida med råd och tips.
Länk Sveriges museers sida med råd och tips.

Folkhälsomyndigheten
Länk Folkhälsomyndighetens informationsmaterial

Association of Independent Museum
Länk till Association of Independent Museums hemsida med råd och tips.

Riksantikvarieäembetet
Utställningsverkstaden på Riksantikvarieämbetet har råd och tips kring utställningsmiljöer. Länk till kontaktuppgifter.

Museum Next
10 sätt att göra din museums webbplats COVID säker.

Hjälp era besökare hjälpa er
Tipsa era följare på sociala medier att stötta sitt lokala arbetslivsmuseum och industrisamhällets kulturarv. Lägg upp ett inlägg med museets eller föreningens Swish-nummer där alla som vill kan stötta med en slant. Smart att göra i samband med en digital visning eller liknande. Man kan även erbjuda bokningsbara digitala visningar som man även kan ta betalt för.

Inspiration för stängda arbetslivsmuseer i coronatider
Vad gör arbetslivsmuseer som har stängt i Coronatider? Här nedan presenterar vi några exempel som inspiration.

 

 

 

Låt dig inspireras av Jädersbruks museum som sände ett föredrag digitalt föredrag  via YouTube.

Kulturparken Småland, där medlemsmuseum Kronobergs lantbruksmuseum finns, har man gjort: ”Någon minut om” – digitala minutkorta guider. Satsningen består av minutkorta filmer där tittaren får en guidad visning av olika spännande föremål och konstverk som finns runt om på Smålands museum och Sveriges Glasmuseum.

ArbetSam fick tips från Tumba Bruksmuseum om att de kommer anordna ”Kaffepausvisning för seniorer” torsdagar kl. 11. Där gör de nedslag i Tumba bruks historia. Hur var det att leva och arbeta på Sveriges sedelpappersbruk? Genom att klicka på en länk i inbjudan kommer deltagarna direkt med i visningen. Det som behövs är en smartphone eller dator. För att delta anmäler man sig genom att mejla info@tumbabruksmuseum.se. Det är kostnadsfritt att vara med!

De lägger även upp stories på Facebook och Instagram med små korta visningar om brukets historia och löpande inlägg om allt som händer bakom kulisserna nu när museet är stängt samt historiska tillbakablickar via fotografier. Och så kan de skräddarsy visningar som hålls via Microsoft Teams för äldreboenden och SFI klasser.

ArbetSam ser också en ökad aktivitet på arbetslivsmuseernas sociala konton . På Instagram såg vi att till exempel K A Almgren sidenväveri & museum livestreamar när varpning pågår. Snus- och Tändsticksmuseum utforskar nya digitala marker och filmar när de svarar på frågor om museets föremål som de ber besökare skicka in via Instagram.
Sala Silvergruva kör livestreamad gruvvisning som de kommer lägga upp på Facebook. Där kommer de ta med tittaren ner på 155 meters djup och prata gruva. “… inte vilken gruva som helst: Riksens förnämsta Clenodium – om Karl IX själv får välja!”.

Våga testa, inget behöver vara professionellt filmat, snarare tvärtom skapar det avslappnade och personliga en annan närhet till publiken precis som under guidade visningar i verkligheten. Bild: Montage ArbetSam

Engagera besökare på distans
Vad  som ett museum bör erbjuda sina publik är något som stämmer överens med och tar museet mot sina egna mål. Därför passar olika lösningar för olika museer. Våga testa. Vilka historier kan du och dina medarbetare tillräckligt bra för att de skulle kunna berätta det utan mycket repetition framför en mobilkamera eller mikrofon? Finns det något utställningsinnehåll som redan innehåller berättande text? Har museet några publikationer eller tidigare utställningstexter och utbildningsmaterial som skulle bli färdiga manus? Många familjer är hemma med rastlösa barn, finns det något ni kan hitta på för att rikta er till den målgruppen?

1: Digitala visningar
Filma visningar med olika teman och lägg upp på en plattform som till exempel Youtube och dela med era besökare. Du behöver endast en mobilkamera och internetuppkoppling.

Inspiration Moderna museets soffvisningar.
Det finns också en del roliga exempel, humorn sviker inte i svåra tider, på sociala medier delas klipp där till exempel pingviner får gå runt och kolla på de andra djuren.

2: Starta en podcast
Podcasting är ett så bra sätt för museer för att utöka det fysiska utrymmet och möjliggör närmare utbyte mellan museet och enskilda lyssnare. Vid denna osäkra tidpunkt blir det ännu mer värdefullt med förmågan att nå målgrupper på det sättet. Välj det som kräver minimal planering och redigering men som också är en intressant berättelse, kanske läsa högt ur en dagbok från samlingarna? Tänk ut ett koncept, vad är unikt, ett intresseväckande namn, välj att göra korta avsnitt. Här finns bra text om att komma igång med en podcast (på engelska). Och här är en guide på svenska.

3: Använd sociala medier
Dela en bild och berättelse om dagen eller i veckan. Inspireras av Sörmlands museums instagram.


Läs mer här om hur museer kan nå sin publik och uppnå sina mål i coronatider


Många museer har redan sen tidigare digitala utställningar. Inspiration: