Kerstin Bergström – Årets Arbetsmyra 2014

Priset som Årets Arbetsmyra 2014 tilldelas Kerstin Bergström i Gamleby. Hon belönas av föreningen Arbetets museums vänner för sitt stora engagemang och uthålliga arbete med att restaurera och bevara två stora skonare som hon seglat med ungdomar och grupper i 40 års tid.

–        Det känns hedrande, säger Kerstin Bergström som erkänner att hon nästan bara sitter stilla framför datorn – och då handlar det ofta också om jobb med fartygen.

Kerstin Bergström - Årets Arbetsmyra 2014. Foto: Fotografica.

Kerstin Bergström – Årets Arbetsmyra 2014. Foto: Fotografica.

Det hela började 1968 när Kerstin, då Stockholmare, fick idén att hon och maken skulle köpa och renovera skonaren Linnéa för att skaffa en bostad. De såg det som ett optimalt sätt att leva med stor frihetskänsla. Under terminstid jobbade de som lärare och sommartid seglade de. Senare fick de skonaren Vega till skänks som då var ett vrak. Tillsammans med familjen och fler entusiaster hjälpte Kerstin till att rädda Vega. Ungdomar men även andra har under årens lopp fått möjlighet att få segla med.

Kerstin har själv sytt alla segel, bland annat Vegas fulla segelställ på 650 kvadratmeter. Förutom att arbeta med bokningar av fartygen, sköta marknadsföringen och laga mat ombord är hon engagerad i föreningslivet. Hon är ordförande i Gamleby hembygdsförening samt sitter i styrelsen för Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Sveriges segelfartygsförening.

–        Jag brukar säga att jag är passionär, inte pensionär, säger Kerstin Bergström, glad över att numera ha mera tid för sina många engagemang.

 

Årets Arbetsmyra är ett nationellt pris som delas ut till någon som gjort insatser för att värna arbetslivsmuseernas kulturarv. Årets pris, det andra i ordningen, delades ut fredag 24 januari i samband med Museimässan på Arbetets museum i Norrköping. Prisutdelare var Jan-Olov Johnson, ordförande i föreningen Arbetets museums vänner.

För mer information: www.skonarenvega.se