Grattis Sliperiet Gylsboda!

Medlemsmuseum Sliperiet Gylsboda har av Sveriges Hembygdsförbund blivit utsett till Årets Hembygdsförening. Stort grattis!
Juryns motivering: Sliperiet Gylsboda har på ett enastående sätt tagit tillvara natur- och kulturlandskapet runt en tidigare blomstrande stenindustri. Föreningen har gjort miljöerna tillgängliga för såväl turister som boende i regionen, och har i samverkan med andra lokala aktörer möjliggjort nya verksamheter och mötesplatser. Sliperiet Gylsboda har bidragit till att utveckla sin bygd till ett attraktivt besöksmål.

Om Sliperiet Gylsboda: Gylsboda, en by som präglats av diabasbrytningen som finns beskriven i Harry Martinsons nobelprisbelönade verk ”Nässlorna blomma”. Den vackra industribyggnaden ”Sliperiet” uppfördes under tidigt 1900-tal som finstenshuggeri i anslutning till den anrika diabasbrytningen. Ett kulturarv att förvalta och förnya. Föreningen Sliperiet Gylsboda bildades år 2015 med syftet att lyfta fram den spännande bygdehistorien, samtidigt som en ny mötesplats för konst och kultur växer fram.

Länk till pressmeddelande
Länk till Sliperiet Gylsboda hemsida


Bild: Sliperiet Gylsboda