Museidagar med årsmöte

Varmt välkommen till Museidagar 2019!
Datum 12-13 april
Ort: Umeå
Värdmuseum: Kvinnohistoriskt museum

Våra Museidagar bjuder som vanligt på ett fullspäckat program med föreläsningar och besök på medlemsmuseer. Fredag förmiddag är vi på Kvinnohistoriskt museum där det blir invigningstal, presentation av Årets Arbetslivsmuseum 2019 och prisutdelning till Årets Arbetsmyra 2019. Vi kommer att sitta mitt i utställningslokalen. Den bjuder på inspirerande
miljö men kan komma att påverka bekvämligheten något. Hälften av oss får sitta på stolar och resten i en gradäng med säten utan ryggstöd.
Redan fredag eftermiddag ger vi oss iväg på första utflykten. Med på bussarna har vi med oss guider från Västerbottens museum. Fredag kväll har vi sedvanligt årsmöte följt av en presentation av Norrbyskärs Museum då det visade sig att det inte finns möjlighet att besöka dem på plats vid den årstiden på året.

Kvinnohistoriskt museum är beläget i huset Väven. I samma hus finns även restaurangen där vi intar lunch och middag under fredagen. Under middagen får vi en presentation om huset och dess speciella utseende.
Hotell U&me som vi har ordnat ett förmånligt avtal med, är beläget i samma hus. Väldigt smidigt när man är trött och mätt efter en lång fredag med avslutande middag!

Tillsammans med våra sponsorer erbjuder vi föreläsningar, upplevelser, mat, bussutflykter till arbetslivsmuseer, där vi får guidade visningar, fika, luncher och middag för 950 kr.
Endast fredag: 600 kronor.
Endast lördag: 400 kronor.
Resa och boende bokar och betalar man själv. Boka i tid! Garanti att få ett rum är tidsbegränsat. Se info om hotell i programblad.

Anmäl dig redan idag!
Anmälningslänk
Program och praktisk information
Sista anmälningsdag: 11 mars.

Årsmöte – information
Datum: 12 april
Tid: 18 -19
Plats: Kvinnohistoriskt museum
Ort: Umeå
Skrivelser: Kansliet tillhanda senast 31 januari 2019.
Nomineringar: Skickas till kansliet.

E-post: info@arbetsam.com
Postadress: ArbetSam, Laxholmen, 602 21 Norrköping.

Norrbyskärs Museum
Välkommen till Norrbyskärs Museum i Västerbottens vackra skärgård. Här får ni leva er tillbaka till Norrbyskärs storhetstid, då Europas största sågverk blomstrade och Frans Kempe skapade ett unikt mönstersamhälle i skärgården. På museet erbjuds god mat i trevlig miljö, en intressant utställning om livet på Norrbyskär, guidade turer, konsthall, lekmiljöer och hantverksbutik. Varje år arrangeras här olika arrangemang som vernissage, musikaftnar och midsommarfirande i skärgårdsidyllen.
Länk till hemsida.

Vännäs Motormuseum
Ett museum för hela familjen! Vi har stor variation på utställda föremål och fordon. Hos oss finner du flyg, militärt, marint och fritid, bensinia, tändkulor, bilar, mc, mopeder, lanthandel samt mycket mer. Vi avslutar varje säsong med pompa och ståt på motormuseets dag – bilutställning, loppis och matförsäljning.
Länk till hemsida.

Robertsfors Bruksmuseum med Bruksjärnväg
Museet visar industrialismens framväxt från 1756 till modern tid. Hur lilla Edfastmark vid Rickleån blev Robertsfors Bruk, anlagt av John Jennings och Robert Finlay. Museet är beläget i det vackra bruksområdet med många väl bevarade miljöer och i anslutning till goda fiskevatten och golfbana. I samlingen ingår ellok och vagnar från slutet av 1800-talet och som gick mellan Robertsfors och Sikeå hamn. Sommartid finns möjlighet att se och uppleva en tågsträcka längs den smalspåriga järnvägen.
Länk till hemsida.

Olofsfors Bruksmuseum
Olofsfors Bruk är ett av Sveriges bäst bevarade järnbruk med hytta, herrgård och smedjor. Området är idag ett populärt besöksmål och sommartid kan besökaren ta del av guidningar, hantverk, kafé, restaurang, byggnadsvårdsbutik, prova-på-smide, kulturarrangemang och visningar av den unika stångjärnshammaren. Återkommande arrangemang är Brukets dag, första lördagen i juli, traditionell julmarknad sista helgen i november. För mer info se hemsida.
Länk till hemsida.

 

Om Museidagar
ArbetSam genomför varje år museidagar för sina medlemmar i anslutning till årsmötet. De pågår i två dagar och är ett tillfälle för ArbetSam och medlemmar att träffas, inspirera och lära känna varandra, utbyta erfarenheter och vidareutbilda sig. Museidagarna är även ett sätt för ArbetSam att tacka medlemmarna för det arbete de gör på sina museer. Museidagarna bygger på samarbete. Både med medlemsmuseer och andra aktörer som till exempel ett länsmuseum. Museidagarna genomförs på olika orter varje år för att synliggöra våra medlemmar som finns över hela landet.

Vi önskar besöka och synliggöra så många medlemsmuseer som möjligt de här dagarna. ArbetSam ser de här besöken som introduktioner/smakprov och att deltagarna sedan själva kan återkomma och göra ett mer fördjupat besök.
ArbetSam har glädjande nog väldigt många medlemsmuseer men vilket medför att vi varje år nödgas prioritera bort något/några museer att besöka. Det är med stor vånda vi gör det och inte sällan blir de bortvalda museerna besvikna över att vi inte besöker dem då vi är i närheten.

Genom åren har vi besökt
2018 Norrköping, Östergötland
2017 Falun, Dalarna
2016 Varberg, Halland
2015 Västerås, Västmanland
2014 Linköping, Östergötland
2013 Kristianstad, Skåne
2012 Göteborg, Bohuslän
2011 Gävle, Gästrikland
2010 Karlskrona, Blekinge
2009 Grängesberg/Ludvika, Dalarna
2008 Karlstad, Värmland/Västmanland
2007 Östersund, Jämtland
2006 Eskilstuna, Södermanland
2005 Värnamo, Småland
2004 Norrköping, Södermanland/Östergötland
2003 Göteborg, Bohuslän
2002 Örnsköldsvik, Ångermanland
2001 Avesta, Dalarna
2000 Landskrona, Skåne
1999 Trollhättan, Västergötland

 Invigare och tema genom åren
2018 Alice Bah Kuhnke, Kultur- och demokratiminister – ArbetSam 20 år
2017 Olof Lavesson (M), ordf kulturutskottet – Berättelsens kraft
2016 Anna Wallentheim (S), kulturutskottet – Ideella krafter
2015 Gunilla Carlsson (S), vice ordf i kulturutskottet – Tillgänglighet
2014 Lars Amréus, riksantikvarie – Barn och unga
2013 Lena Adelsohn Liljeroth, Kulturminister – Hållbara museer
2012 Kjell Nordström, ordf i regionfullmäktige VG-region – Kalla kriget
2011 Lena Adelsohn Liljeroth, Kulturminister – Skapande skola