Museidagar

ArbetSam genomför varje år museidagar för sina medlemmar i anslutning till årsmötet. De pågår i två dagar och är ett tillfälle att träffa andra medlemmar och besöka arbetslivsmuseer. Dagarna bjuder även på föreläsningar och god mat.

museidagar2017

Datum: 21-22 april 2017
Ort: Falun med omnejd
Värdmuseum: Falu Gruva

 

Anna Björkman, verksamhetschef Falu Gruva. Foto: Jeanette Hägglund

Anna Björkman, verksamhetschef Falu Gruva. Foto: Jeanette Hägglund

Invigning av Olof Lavesson, ordförande kulturutskottet

Invigning av Olof Lavesson, ordförande kulturutskottet. Foto: pressbild

 

 

 

 

 

 

 

Tema: Berättelsens kraft
På arbetslivsmuseerna berättar man om människor, deras liv och deras drömmar och om arbetets vardag men också om maskiner och teknik. Drivkraften står att finna i eget engagemang, viljan att berätta och insikten att detta är viktigt att föra vidare. Det finns en stor trygghet och trovärdighet i arbetslivsmuseernas förmedling eftersom den sker på den plats historien utspelat sig och förmedlas av människor som varit med och kan berätta. På museidagarna får vi höra hur Falu Gruva använder den unika berättelsen i utställningar och i sitt pedagogiska arbete.

Föreläsning: Falu Gruvas användning av berättelser i utställningar och pedagogiskt arbete.
Johanna Nybelius, museipedagog, Gunilla Hedenblad och Lena Grönlund Myrberg, båda antikvarier.

Här är länk till program och praktisk information
Sista anmälningsdag var 20 mars.

Medlemsmuseer vi besöker:
Falu Gruvaredigerad-falu-gruva-banner
En gång i tiden var Falu Gruva den största koppargruvan i Europa och kallades för Sveriges skattkista. När gruvan stängdes 1992 hade brytningen pågått i cirka 1 000 år. I dag är Falu Gruva en del av Världsarvet Falun.
www.falugruva.se

 

CTH-FabriksmuseumCTH-Fabriksmuseum fotoHelenaTörnqvist
CTH-Fabriksmuseum är Sveriges största hatt- och mössmuseum. Fabriken startade 1885 av Carl Theodor Ericson och var kunglig hovleverantör av mössor. År 2004 stängdes fabriken för att den 1 december 2005 öppna igen som ett levande museum som skildrar en unik kvinnoindustri.
www.cth-hattfabriken.se

Sågmyra Tidstrandsutställningsagmyra-hembygdsmuseum-filtar
Yllefabriken i Sågmyra hade nära tusen anställda när den var som störst. Museet drivs ideellt av hembygdsföreningen och här får du veta allt om hur yllefabriken byggde upp hela samhället.
www.sagmyra.se

 

Clas Ohlson museetimg_6848
Företaget Clas Ohlson har en fascinerande historia. Det har även grundaren Clas Ohlson, som 1918 startade företaget i Insjön. I museet finns uppbyggda miljöer som cykelverkstaden där Clas började sin postorderverksamhet och Clas första kontor.
www.clasohlson.se

Medicinhistoriska museet1391_medicinhistoriskt_-museum
Medicinhistoriska museet i Falun grundades 1999 och är inrymt i Nisserska huset, Falu lasarett. På museet visas permanentutställning bestående av gångna tiders sjukvårdsmaterial såsom instrument, teknisk apparatur, undervisningsmaterial och fotografier.
www.ltdalarna.se/medicinhistoriska

Övriga medlemsmuseer i Falun som vi får ta del av är:
Museiföreningen GefleDala Jernväg1395_museiforeningen_gefledala_jernvag
Museiföreningen GefleDala Jernväg bevarar, renoverar och levandegör kulturellt och historiskt intressant normalspårigt järnvägsmaterial, främst med anknytning till Dalarna. Verksamheten bedrivs i de två gamla rundstallarna i Falun.
www.mfgdj.se

 

Dalregementets museerDalregementets museer Falun interiör FotoHelenaTörnqvist
I det välbevarade kompletta lägret på Rommehed är ett museum inrymt i en av de vackra förläggningsbarackerna. Upproriska händelser från 1400-tal, indelningsverket och framför allt 1800-talets lägerliv presenteras. I Falun på Kaserngården finner du ett museum som skildrar värnpliktsregementets öden från 1908 till nedläggningen 2000.
www.dalregementetsmuseer.se